Odkręcanie miski olejowej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RTL2000
    Classic
    • 2017
    • 0

Ładne kołpaki
  • RTL2000
    Classic
    • 2014
    • 5

Jak w temacie mam octavie 1.9 TDI silnik AXR. Niestety żona rozwaliła miskę chciał bym ją zdjąć i wymienić na nową. I tu pojawia się problem od strony skrzyni są 4 śruby dwie to pikuś ale dwie są tak położenie że zachodzi na nie skrzynia przez co trzeba podejść jakoś pod kątem. Mam łamaną dziesiątkę ale się nie mieści kupiłem małą łamaną dziesiątkę ale też nie nachodzi na śrubę. Mocowałem się 2 godziny i postanowiłem zapytać bo ktoś z was na pewno wie czym to i jak odkręcić.
    RTL

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Te sruby sa na dwa klucze, zewnetrzny 10 i wewnetrzny jakis torx. Czasem tym drugim idzie latwiej. Fakt, trzeba pokombinowac.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• robekcool
        RS
        • 2009
        • 2041
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Ampul 5 z kulką. Mi 10 zawsze idzie bez łamania, do przykręcenia lepszy w/w ampul.
        www.k-mot.pl
        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
        Autoholowanie.
        Robert Kulma

Komentarz

• Mariusz 46
          Classic
          • 2014
          • 17

Witaj.Jeśli nie poradziłeś sobie to mysle ze ci pomoge.Bierzesz pręt w kształcie litery L i przyspawujesz do niego z boku nasadke dzies
          iądke taką wąską.Ja mam taką na warsztacie i dasz rade.Potem to juz imbusem jak zluzujesz.Pozdro.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

No wlasnie, imbus 5mm z kulka
            Spritmonitor.de

Komentarz

• RTL2000
              Classic
              • 2014
              • 5

Nie odpisałem ale w sobotę udało się ... Opiszę bo ktoś może mieć podobny problem.
              Kupiłem sobie imbus z kulką "5" i jedną udało się odkręcić ale co ciekawe była niedokręcona.
              Wtedy dowiedziałem się że szwagier wymieniał miskę w serwisie bo też miał problem, stąd niedokręcona śruba z drugą był większy problem bo miała rozwalone wejście na imbus i po prostu się obracał nie wiem czym była dokręcana ale lipa. Udało się małą nasadką 10-tką + klucz zeszlifowany na szlifierce by wszystko było jak najmniejsze. Po wyjęciu potwierdziło się imbusem już nie dało się jej wykręcić.

Dzięki wszystkim za pomoc

I kolejne pytanie musiałem odkręcić tak zwaną pokrywę łożysk głównych by zobaczyć panewkę i wał. Odkręciłem zobaczyłem i chce włożyć i nie wiem czy ma znaczenie w którą stronę ... czy może da się ją włożyć tylko w 1 sposób, a jeśli ma to znaczenie jak dojść którą stroną była?
              RTL

Komentarz

• robekcool
                RS
                • 2009
                • 2041
                • Octavia II (1Z3)
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Popatrz na pozostałe - zobaczysz zależność. Proponuję zwracać uwagę na detale
                www.k-mot.pl
                Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                Autoholowanie.
                Robert Kulma

Komentarz

• RTL2000
                  Classic
                  • 2014
                  • 5

Dzięki wszystkim za pomoc wszystko się udało.

Generalnie żona rozwaliła miskę i jechała na kontrolce jeszcze przez 2 km aż auto zgasło. Po czym odpaliła go raz jeszcze i zjechała na pobocze. Byłem pewien że już zdechło na zawsze ale z problemami odkręciłem miskę potem zobaczyłem panewki i było spoko wiec złożyłem wszystko założyłem nową miskę zmieniłem filtr zalałem olejem .... I odpalił jeździ ... moc ma, chyba będzie dobrze.
                  RTL

Komentarz

Pracuję...